Jakość wody

Badania wody

Badanie wody przeznaczonej do spożycia - ul. Za Wodą 133 (prywatny dom)

ZUK Ślemień Sp. z o.o. publikuje wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 18 czerwca 2014r. - ul. Za Wodą 133

wodociąg zielony

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćNajwyższa dopuszczalna wartość
MętnośćNTU0.14+/-0.031.0
Barwamg/l Pt0-Akceptowalna
Zapach
liczba progowa zapachu
TONZ0-Akceptowalna
pH-7.4 ( w temp 24.5 C)+/- 0.26.5-9.5
Jon amonowymg/L NH4<0.10-0.5
Przewodność elektryczna właściwa w 25CuS/cm258.0+/-5.92500
OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Bakterie grupy colijtk/100 ml0-0
Eschericha colijtk/100 ml0-0
Clostridium perfringensjtk/100 ml0-0

Pobierz badanie


Badanie wody przeznaczonej do spożycia - ul. Krakowska 100 (prywatny dom)

ZUK Ślemień Sp. z o.o. publikuje wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 25 września 2014r. - ul. Krakowska 100

wodociąg zielony

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćNajwyższa dopuszczalna wartość
MętnośćNTU0.48
15.10.2014r
+/-0.061.0
Barwamg/l Pt5+/-2Akceptowalna
Zapach
liczba progowa zapachu
TON<1-Akceptowalna
Smak
liczba progowa smaku
TFN<1-Akceptowalna
pH-7.5 ( w temp 22.0 C)+/- 0.26.5-9.5
Jon amonowymg/L NH4<0.10-0.5
Przewodność elektryczna właściwa w 25CuS/cm256.9+/-5.92500
OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Bakterie grupy colijtk/100 ml0-0
Eschericha colijtk/100 ml0-0
Clostridium perfringensjtk/100 ml0-0

Badanie wody przeznaczonej do spożycia - ul. Krakowska 146 (Sklep Hill)

ZUK Ślemień Sp. z o.o. publikuje wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 5 czerwca 2014r. - ul. Krakowska 146 (Sklep Hill)

wodociąg niebieski

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćNajwyższa dopuszczalna wartość
MętnośćNTU1.0
17.09.2014r
+/-0.101.0
Barwamg/l Pt10+/-3Akceptowalna
ZapachTON<1-Akceptowalna
SmakTFN<1-Akceptowalna
pH-7.9 ( w temp 23.4 C)+/- 0.26.5-9.5
Jon amonowymg/L NH4<0.10-0.5
Przewodność elektryczna właściwa w 25CuS/cm259.8+/-6.02500

Pobierz badanie

Pobierz badanie - mętność

Wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 10 lutego 2015r. - ul. Krakowska 146 (Sklep Hill)

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Bakterie grupy colijtk/100 ml0-0
Eschericha colijtk/100 ml0-0
Clostridium perfringensjtk/100 ml0-0

Badanie wody przeznaczonej do spożycia - Ślemień ul. Za Rzeką 1 (w labolatorium spółki)

ZUK Ślemień Sp. z o.o. publikuje wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 29 stycznia 2014r. - ul. Za Rzeką 1

wodociąg czerwony

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćNajwyższa dopuszczalna wartość
MętnośćNTU0.51+/-0.071.0
Barwamg/l Pt5+/-2Akceptowalna
ZapachTON<1-Akceptowalna
SmakTFN<1-Akceptowalna
pH-7.7+/- 0.26.5-9.5
Jon amonowymg/L NH4<0.10-0.5
Przewodność elektryczna właściwa w 25CuS/cm251.8+/-5.82500
OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Bakterie grupy colijtk/100 ml0-0
Eschericha colijtk/100 ml0-0
Clostridium perfringensjtk/100 ml0-0

Badanie wody przeznaczonej do spożycia - ul. Zdrojowa (SUW Frydziowski)

ZUK Ślemień Sp. z o.o. publikuje wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 9 luty 2015r. - ul. Zdrojowa (SUW)

wodociąg czerwony

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćNajwyższa dopuszczalna wartość
MętnośćNTU0.35+/-0.051.0
Barwamg/l Pt5+/-2Akceptowalna
ZapachTON<1-Akceptowalna
SmakTFN<1-Akceptowalna
pH-7.5+/- 0.26.5-9.5
Jon amonowymg/L NH4<0.10-0.5
Przewodność elektryczna właściwa w 25CuS/cm241,8+/-5.62500
OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Clostridium perfringensjtk/100 ml0-0

Wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 13 luty 2015r. - ul. Zdrojowa (SUW) - bakteriologia

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Bakterie grupy colijtk/100 ml0-0
Eschericha colijtk/100 ml0-0

Badanie wody przeznaczonej do spożycia - ul. Widokowa (SUW Widokowa)

Wyniki badań wody przeznaczonej do spozycia wykonane w dniu 13 luty 2015r. - ul. Widokowa (SUW)

wodociąg niebieski

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Clostridium perfringensjtk/100 ml0-0
Bakterie grupy colijtk/100 ml0-0
Eschericha colijtk/100 ml0-0

Badanie wody na ujęciu Frydziowski - woda surowa

ZUK Ślemień Sp. z o.o. publikuje wyniki badań wody na ujęciu Frydziowski wykonane w dniu 5 czerwca 2014r. - Woda Surowa przed uzdatnieniem.

wodociąg czerwony

OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
TemperaturaC9.5-A1
pH-7.8 ( w temp 24.2 C)+/- 0.3A1
Barwamg/L Pt10+/- 3A1
Zawiesina ogólnamg/L< 5.0-A1
Przewodność elektryczna właściwa w 25CuS/cm194.0+/-4.5A1
Zapach-Z1R-A1
Azotanymg/L<3.0-A1
Chlorkimg/L<5.0-A1
Ortofosforanymg/L PO4<0.050-A1
CHZTmg/L O2<10.0-A1
Tlen rozpuszczony% nasycenia<115.7-A1
Tlen rozpuszczonymg/L<11.0-A1
BZT 5mg/L 020.5+/-0.2A1
Amoniakmg/L NH4<0.10-A1
Żelazo ogólnemg/L0.064+/-0.011A1
Manganmg/L<0.010-A1
Miedźmg/L<0.020-A1
Cynkmg/L0.038+/-0.006A1
Siarczanymg/L14.6+/-1.7A1
Indeks fenolowymg/L<0.001-A1
Substancjie powierzchniowo czynne - anionowemg/L<0.010-A1
Fluorkimg/L<0.10-A1
Bormg/L<0.1-A1
Nikielmg/L<0.002-A1
Kadmmg/L<0.001-A1
Chrom ogólnymg/L<0.005-A1
Ołówmg/L<0.005-A1
Selenmg/L<0.010-A1
Rtęćmg/L<0.0003-A1
Barmg/L0.035+/-0.003A1
OznaczenieJednostkaWynikNiepewnośćkategoria jakości wody
Bakterie grupy coliNPL w 100 ml1100[700:1700]A2
Eschericha coliNPL w 100 ml44[22:89]A2
Enterokoki kałowejtk/100 ml4[118:1700]A1
Salmonella Spw 5000 mlobecna42% przy granicy wykr 2 jtkA2
Salmonella Spw 1000 mlnie wykryto42% przy granicy wykr 2 jtkA2

Pobierz badanie


  • Mętność wody jest to właściwość optyczna, polegająca na rozproszeniu i absorbowaniu części widma promieniowania widzialnego przez cząstki stałe obecne w wodzie lub ściekach. Mętność wywołują zawiesiny organiczne – związki humusowe i zawiesiny nieorganiczne takie jak trudno rozpuszczalne wodorotlenki metali Fe(OH)3 , Mn(OH)2 , iły, gliny itp.
  • Barwa wody to jeden z parametrów określających jakość wody. Barwa wody może być spowodowana odpadami organicznymi (liście, drewno), substancjami humusowymi, ściekami przemysłowymi lub erozją gleb. Barwa wody może być również rezultatem obecności soli żelaza (kolor zielononiebieski), żelaza i manganu (żółty do brązowego koloru), siarki (niebieski), siarkowodoru (szmaragdowa) lub substancji organicznych (żółta, pomarańczowa, brunatna, rdzawa, wiśniowa, brązowa, czarna) a także planktonu (kolor zielony). Barwa rzeczywista wody jest to barwa wody klarownej po usunięciu mętności, natomiast barwę pozorną powodują drobne zabarwione cząstki zawieszone w wodzie łącznie z substancjami rozpuszczonymi. Barwę pozorną oznacza się bez uprzedniego sączenia lub odwirowania wody. Intensywność barwy świadczy o zanieczyszczeniu wody. Barwa wody kierowanej do zasilania sieci wodociągowej nie powinna przekraczać 20mgPt/dm3. Wody studzienne wykorzystywane do picia i celów gospodarczych nie powinny mieć barwy większej niż 25mgPt/dm3.
  • Zapach wody cecha organoleptyczna oceniana głównie w analizach sanitarnych wody. Wody podziemne nie wykazują najczęściej żadnego z. Ocenia się rodzaj z. (jakość) oraz jego intensywność (natężenie). Wrażenia węchowe zależą od indywidualnej wrażliwości osoby ocenającej, temperatury wody oraz ilości i jakości występujących w wodzie substancji. Przeprowadza się badania na zimno (symbol „z”) i na gorąco (symbol „g”), podgrzewając wodę do 60°C. Wyróżnia się 3 podstawowe grupy z.: z. roślinne (R), np. roślinny, ziemisty, trawiasty, kwiatowy, torfowy; z. gnilne (G), np. gnilny, stęchły, zbutwiały, siarkowodoru; z. specyficzne (S), np. fekalny, fenolu, rybi, nafty, benzyny. Natężenie z. określa się za pomocą umownej skali: 0 – brak z.1 – z. bardzo słaby 2 – z. słaby 3 – z. wyraźny 4 – z. silny 5 – z. bardzo silny Z. wody ocenia się zarówno w terenie, jak i w laboratorium. Wody przeznaczone do celów pitnych nie powinny wykazywać z. specyficznych ani gnilnych, najwyżej słaby roślinny.
  • Smak wody cecha organoleptyczna oznaczana jedynie w przypadku pewności, że badana woda nie jest zanieczyszczona. Wyróżniamy 4 podstawowe rodzaje smaku, wywoływane najczęściej przez określone substancje rozpuszczone w wodzie (słony, gorzki, kwaśny, słodki). Inne uboczne odczucia smakowe są nazywane → posmakiem (np: posmak metaliczny, alkaliczny, fenolowy, mdły, rybi itd.). Odczucia smakowe mają zwykle charakter indywidualny, a intensywność ich wzrasta wraz z niewielkim podwyższeniem temperatury. Intensywność s. określa się w sześciostopniowej skali: 0 – brak s.1 – s. bardzo słaby 2 – s. słaby 3 – s. wyraźny 4 – s. silny 5 – s. bardzo silny Zarówno s., jak i posmak odczuwa się przy różnym poziomie stężeń poszczególnych substancji. Występowanie smaku ogranicza przydatność wody do celów konsumpcyjnych.
  • Skala pH ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Skala ta jest oparta na aktywności jonów hydroniowych [H3O+] w roztworach wodnych. pH definiuje się jako ujemny logarytm dziesiętny aktywności jonów hydroniowych wyrażonych w molach na decymetr sześcienny:
    pH = -log10[H3O+]
    Dla roztworów wodnych wartość pH mieści się w przedziale 0-14; roztwory kwaśne: pH<7, roztwory zasadowe: pH>7, obojętne: pH=7. Zwykle wody powierzchniowe posiadają pH w zakresie 6,5 – 8,5 co odpowiada wymaganiom stawianym wodzie do picia.
  • Jon amonowy jest charakterystycznym składnikiem wód podziemnych występujących w warunkach redukcyjnych. Pojawia się w wodach podziemnych w wyniku naturalnych procesów, których efektem jest wydzielanie się →amoniaku reagującego z wodą. W wodach gruntowych najczęściej pochodzi z → mineralizacji substancji organicznej zachodzącej w warunkach redukcyjnych oraz → denitryfikacji. Dostaje się też do wód razem ze ściekami rolniczymi, bytowymi, przemysłowymi. Łatwo sorbowany. Stężeniaj.a.przekraczające 0,5 mgN/dm3 są uznawane za toksyczne, a występujące w wodach gruntowych traktowane jako bezpośredni wskaźnik ich zanieczyszczenia. Występowanie j.a. łącznie z substancją organiczną utrudnia uzdatnianie – chlorowanie wody ze względu na tworzenie organicznych chloramin.
  • Przewodność elektryczna (konduktancja, G) jest miarą podatności wody na przepływ prądu elektrycznego. Jest wywołana obecnością jonów (kationów i anionów) powstałych w wyniku dysocjacji rozpuszczonych soli oraz amoniaku i dwutlenku węgla. Przewodność elektryczna jest wskaźnikiem informującym o stopniu mineralizacji wody (o stopniu zasolenia). Konduktancja wody wiąże się zatem z jej twardością. Im woda jest bardziej twarda tym jej przewodność elektryczna jest większa.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA - wyciąg

z dnia 27 listopada 2002 r.

w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia.(Dz. U. Nr 204, poz. 1728)

§ 2. 1. Ustala się trzy kategorie jakości wody, w zależności od wartości granicznych wskaźników jakości wody, które z uwagi na ich zanieczyszczenie muszą być poddane standardowym procesom uzdatniania, w celu uzyskania wody przeznaczonej do spożycia:

  1. kategoria A1 - woda wymagająca prostego uzdatniania fizycznego, w szczególności filtracji oraz dezynfekcji;
  2. kategoria A2 - woda wymagająca typowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania wstępnego, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, dezynfekcji (chlorowania końcowego);
  3. kategoria A3 - woda wymagająca wysokosprawnego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, adsorpcji na węglu aktywnym, dezynfekcji (ozonowania, chlorowania końcowego).